Провал на опитите за съставяне на правителство в Черна гора.  Представители

...
Провал на опитите за съставяне на правителство в Черна гора. 
Представители
Коментари Харесай

Преговорите за правителство на Черна гора се провалиха

Провал на опитите за сформиране на държавно управление в Черна гора. 

Представители на група партии, ръководени от проруския Демократичен фронт в Черна гора , не съумяха да реализират съглашение за сформиране на държавно управление , ръководено от номинирания за министър-председател Миодраг Лекич, заяви RFE.

" Заявих, че държавното управление ще бъде съществено или няма да има такова. Няма да има такова и дано жителите да поясняват кой е бил сериозен ", сподели Лекич след срещата на 4 януари. Той не прецизира за какво договарянията са се провалили.

Лекич сподели, че се надява да сформира ново държавно управление  с Демократичния фронт, демократите и придвижването " Ура " до 20 януари. Трите партии управляват 81 от 81 места в законодателния орган .

" Не успяхме. Инвестирахме доста сила, с цел да реализираме съглашение ", сподели Андрия Мандич, един от водачите на Демократичния фронт.

Мандич добави, че поради обстановката би трябвало да бъдат свикани по едно и също време президентски и парламентарни избори.
 Сблъсъци на митинг в Черна гора
Сблъсъци на митинг в Черна гора

Страната е в политическа рецесия от месеци

Припомняме, че дребната страна на Адриатическо море е в рецесия, откогато държавното управление на премиера Дритан Абазович падна при избор на съмнение през август.

Впоследствие Лекич получи мандат за сформиране на държавно управление въз основа на спорни ремонти в закона за президента, съгласно които парламентарното болшинство пое част от конституционните пълномощия на президента Мило Джуканович.

Джуканович, дружно с европейските управляващи, обявиха, че ограничението на властта на президента опонира на конституцията и би трябвало да бъде променено.

Лекич е на политическата сцена от 90-те години на предишния век , когато беше външен министър и дипломат на Югославия в Италия по време на ръководството на сръбския президент Слободан Милошевич.

Като член на Народното събрание Лекич се опълчи на присъединението на Черна гора към НАТО през 2017 година и гласоподава срещу резолюция, осъждаща експанзията на Русия против Украйна по-рано тази година.
 Правителствена рецесия в Черна гора
Правителствена рецесия в Черна гора

Вот на съмнение смъкна управляващите
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР